Nuo seno žinoma, kad ugniažolės – nuostabus augalas, padedantis kovoje su vėžiu. Veiksmingiausios – ką tik nuskintų ugniažolių sultys. Geriausia jas vartoti vasarą, kai žydi. Ilgalaikis ugniažolių raugo vartojimas leidžia atrasti vis naujas jų gydomąsias savybes.

ugniazoleGarsi žolininkė Adelė Karaliūnaitė tikina, jog iš šių augalų pagamintas raugas – puiki profilaktinė priemonė nuo onkologinių ligų. Šis raugas paruošiamas namų sąlygomis. Reikia gerai surauginti 3 l naminio pieno. Rūgpienį pašildyti, tik jokiu būdu neužvirinti. Varškę nukošti per drobelę, leisti jai nuvarvėti. Išrūgas supilti į trilitrinį stiklainį. Pasiūti delno dydžio drobinį maišelį. Susirasti kuo tamsesnį kiaušinio dydžio akmenėlį, jį švariai nuplauti ir įdėti į maišelio dugną. Prisiskinti žydinčių ugniažolių. Jas supjaustyti ir padalinti po 160 g. Vieną dalį sukimškite į maišelius su akmenėliu ir užriškite. Kitas žoleles, sudėlioję po 160 g į plastikinius maišelius, užsišaldykite. Turėsite vaistažolių iki kitų metų. Drobinį maišelį su žolelėmis ir akmenėliu panardinkite į stiklainį su išrūgomis. Pastatyti tamsioje, šiltoje vietoje, pridengti drobele ir rauginti 2-3 savaites. Vėliau atsargiai nuėmus viršutinį sluoksnį raugą perkošti per drobulę ir supilstyti į tamsius siaurakaklius butelius. Galima užlašinti šiek tiek aliejaus. Iš pradžių gerkite tik po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Jei skrandžio rūgštingumas didelis, geriau gerkite po valgio, o jei mažas – prieš valgį. Išgeriamą kiekį galima didinti po truputį kas dieną, kol pasieksite didžiausią leistiną kiekį – po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.

 

Žurnalo „Gamtos vaistai" informacija