0

Jūsų bendravimas su vaiku ligos laikotarpiu bus panašus į patį gydymą – tai procesas, kurio metu išgyvensite skirtingus jausmus ir mintis, kurio metu toliau formuosis vaiko sąmonė, vystysis intelektas ir sulauksite vis sudėtingesnių klausimų. Kuo sėkmingiau kartu keliausite ligos periodo metu, tuo stipresni jūsų santykai su vaiku bus ateityje.

Kartais vaiko akivaizdoje išgyvensite labai stiprius jausmus ir greičiausiai stengsitės juos nuslėpti. Natūralu, kad tėvai nenori rodyti tokių jausmų, kaip baimė, pyktis ar neviltis. Tačiau vaikai nujaučia, ką išgyvena jų tėvai. Gali būti, kad ir pats vaikas stengsis nuo jūsų nuslėpti savo jausmus. Jeigu manote, kad jūsų išgyvenimai įtakoja tarpusavio santykius, bus naudinga apie tai pasikalbėti su vaiku. Papasakokite, kodėl jūs liūdite, nuraminkite jį, pasakydami, kad nepykstate ant jo.

Viso gydymo metu atminkite, kad jūs, jūsų vaikas ir medicinos darbuotojai esate partneriai kovoje su vėžiu. Vaikui daug lengviau aktyviai dalyvauti šioje kovoje, jei jis iš anksto žinos, kokios procedūros laukia, jeigu leisite tam tikrus sprendimus priimti savarankiškai. Gydymo eigos aptarimas leis vaikui geriau suvokti gydymo naudą, išsaugos savikontrolės jausmą ir paskatins bendradarbiavimą su tėvais ir medikais. Tačiau yra vaikų, kurie bet kokiame amžiaus tarpsnyje yra pripratę visą atsakomybę atiduoti tėvams ir nieko nežinoti iš anksto. Jei toks yra jūsų vaikas, atsižvelkite į tai, kai ruošitės pokalbiui.

Medicinos darbuotojai taip pat gali jums padėti, pasiūlydami vaikui pasirašyti specialų sutikimą, kuriame išdėstyti gydymo etapai ir procedūros. Pasirašydamas šį sutikimą, vaikas patvirtins, kad supranta gydymo eigą, sutinka bendradarbiauti su medikais ir pasižada klausti visko, kas jam bus neaišku gydymo metu.

 

Grįžti

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis