0

Auginant daržoves, vaisius ir pašarus gyvuliams yra naudojama daug įvairių augalų apsaugos priemonių. Chemikalais naikiname piktžoles, vabzdžius, grybelį, graužikus, tuo pačiu ir save... Kai kurie pesticidai naudojami tarytum „kosmetika“, t.y. kad vaisiai ir daržovės parduotuvių lentynose atrodytų gražiai. Tačiau...


Pesticidų likučiai maiste

Pesticidų likučiai lieka maiste, kurį valgome. Daugelis jų patekę į žmogaus organizmą ardo endokrininę sistemą, siejami su vėžiniais susirgimais, nervų ligomis, apsigimimais... Pavyzdžiui:

chlorpirifosas -> labai toksiškai veikia vandens organizmus, lėtai skyla gamtoje ir kaupiasi organizmuose, esant kartotiniam poveikiui veikia nervų sistemą, gali sukelti vėžinius susirgimus, silpnina imuninę sistemą (beje, jis yra daugelyje tarakonams naikinti skirtų priemonių!);

trifluralinas -> sunkiai skyla gamtoje, kaupiasi vandens organizmuose, labai toksiškai veikia žuvis, dirgina odą, gali sukelti vėžinius susirgimus, aptinkamas motinų piene.

Pesticidais užteršiamas geriamas vanduo!

Daug kitų pavojingų chemikalų patenka į maistą dėl pramonės taršos. Pramonė į aplinką (orą, vandenį, dirvožemį) išmeta daugybę labai pavojingų medžiagų. Jos nusėda ant žemės arba yra įsisavinamos augalų, kuriais minta gyvūnai. Vėliau jos patenka ir į mūsų organizmą su mėsa, pienu, žuvimis, daržovėmis, vaisiais... Taip plinta chemikalai, kurie yra patvarūs, neskyla ir linkę kauptis augaluose ir gyvuose organizmuose. Pavyzdžiui, organiniai alavo junginiai, polichlorinti bifenilai, brominti degumą mažinantys junginiai, ftalatai, fluorinti organiniai junginiai, alkilfenoliai... Nesvarbu, kurioje šalyje jie naudojami - jie gali apkeliauti visą pasaulį, kol patenka ant mūsų stalo!

Dauguma šių medžiagų gali sukelti vėžinius susirgimus, nervų sistemos ir reprodukcinius sutrikimus, ardo hormonų sistemą, silpnina imunitetą, aptinkami motinų piene ir per jį arba per placentą perduodami kūdikiui.

 

VŠĮ "Baltijos aplinkos forumas" informacija.



Skaitykite:


Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis