0

Naminių vaistų receptus nuo peršalimo, kosėjimo, gerklės skausmo, skrandžio veiklos ir kitų organizmo sutrikimų naudojame karta iš kartos. Tačiau, vartodami vaistus ir šalia to gydydamiesi vaistažolėmis ar iš jų pagamintais preparatais, padarome daug klaidų, kurios gali įtakoti tam tikrus sveikatos sutrikimus, kai kurie iš jų gali būti labai rimti.

Norime Jums papasakoti apie dešimt dažniausiai padaromų klaidų, kada pasikvietę į pagalbą vaistines žoleles, vietoj sveikatos gauname rimtus susirgimus.

1. Peršalus geriate ramunėlių arbatą, nežinodami, su kokiais medikamentais ir kaip ji reaguoja.

Verta žinoti, kad ramunėlių arbatos nedera gerti šaltos ar vartojant tam tikrus vaistus. 2006 metais žurnalas Canadian Medical Association Journal aprašė atvejį, kada septyniasdešimtmetė moteris vartodama varfariną ir tepalą kūnui peršalimo simptomams mažinti, gėrė ramunėlių arbatą. Ji buvo paguldyta į ligoninę dėl vidinio kraujavimo.

Pateikiame dar kelis vaistus, kuriuos vartojant, reikėtų atsisakyti ramunėlių arbatos:

Aspirinas: teoriškai jis gali sąveikauti su ramunėlėmis ir yra žinoma, kad didina kraujavimo tikimybę.

Trombocitų inhibitoriai (Ticlopidine (Ticlid), Clopidogrel (Plavix): šie vaistai skiriami ligoniams mažinti širdies smūgio ar insulto riziką ir pacientams, kurie turi arterijų implantus. Ramunėlėse yra taip vadinamų antikoaguliantų junginių, kurie vadinami kumarinais. Ramunėlių arbata su šiais vaistais gali padidinti kraujavimo riziką.

Antikoaguliantai (Warfarin, Coumadin): Antikoaguliantai naudojami kaip vaistai prieš trombozę. Jie naudojami sergant giliųjų venų tromboze, plaučių embolizmu, turėjus ar gręsiant miokardo infarktui. Vienas žinomiausių tokių preparatų yra varfarinas. Šis vaistas pagamintas kumarino pagrindu, kuris randamas ir ramunėlėse. Didelis kiekis kumarino gali sukelti vidinį kraujavimą. Žmonėms, vyresniems nei 80 metų, antikoaguliantų vartoti nepatariama.

Tricikliniai antidepresantai: (Amitruptyne (Elavil, Endep), Clomipramine (Anafranil), Imipramine (Tofranil) Tricikliniai antidepresantai naudojami kaip nuskausminamieji, antidepresantai, jais gydoma bulimiją, narkolepsija, žagsėjimas, šizofrenija. Ramunėlėse esančios medžiagos gali padidinti vaistų koncentraciją kraujyje ir padidėja rizika apsinuodyti.

Klozapinas (Clozaril,Leponex, Fazacio): ramunėlėse esančios medžiagos gali padidinti šio vaisto koncentraciją kraujyje ir gali padidinti riziką apsinuodyti.

Propranololis (Inderal): šis vaistas naudojamas kraujospūdžiui mažinti, miokardo infarkto profilaktikai. Jis taip pat negali būti vartojamas su ramunėlėmis ar kitomis žolelėmis, kurios mažina kraujo krešamumą ar gali sukelti kraujavimą. Vartojant kartu su ramunėlėmis, didėja tikimybė atsinuodyti,nes dėl ramunėlių padidėja šio vaisto koncentracija kraujyje.

Teofilinas: (Theo-24, Theolair, Bronkodyl, Slo-bid, Slo-Phyllin, Theobid, Theo-Dur, TheolairSR, Uno-Dur) - metilksantinų derivatas, vartojamas astmai, lėtinei obstrukcinei plaučių ligai gydyti, taip pat kvėpavimo sustojimui, bradikardijai gydyti prieš laiką gimusiems naujagimiams. Ramunėlės gali padidinti šio vaisto koncentraciją kraujyje ir sukelti apsinuodijimą.

Takrinas (Cognex) - šis vaistas skiriamas Alzhaimerio ligai ar demencijai gydyti. Ramunėlės gali padidinti šio vaisto koncentraciją ir sukelti apsinuodijimą.

2. Kai esate pavargę, griebiatės tonizuojančios arbatos.

Tačiau, pirmiau pasidomėkite, kokios priežastys nuovargį galėjo sukelti. Kai kurios ligos, ar ligų gydymo būdai sukelia nuovargį, todėl tonizuoti organizmo nepatariama. Nuovargis gali būti anemijos, astmos, miego sutrikimų ligų, depresijos, diabeto, vėžio simptomas ar vaistų sukeltas šalutinis poveikis. Todėl siūloma pasitikrinti sveikatą, o tik paskui imtis tonizuoti organizmą tam tikromis arbatomis.

3. Renkatės arbatas nežinodami, kad jos su kai kuriais medikamentais gali sukelti kraujavimą.

Todėl vartodami tokius vaistus, kaip aspirinas ar varfarinas, turėtumėte vengti arbatų ar nuovirų, kurie gali sustiprinti kraujavimo riziką.

Negerkite arbatos, maisto priedų ar sulčių su:

  • alaviju
  • ramunėlėmis
  • skaisteniu
  • ginkmedžiu
  • ženšeniu
  • česnakais

Jeigu vartojate kelias arbatas ar vaistus, būtinai pasitarkite su fitoterapeutu ir savo gydytoju.

4. Kavą iškeičiate į didelius kiekius tonizuojančios matės.

Teigiama, kad matėje yra į kofeiną panašios medžiagos mateino, kuris kai kuriuose šaltiniuose vadinamas kofeino sinonimu. Matės lapuose kofeino yra tiek, kiek kavos pupelėse. Priklausomai nuo paruošimo būdo, puodelyje matės gali būti mažiau kofeino negu puodelyje kavos, tačiau matėje taip pat yra du kiti ksantinai (į kofeiną panašūs junginiai): teobrominas (kaip ir kakavos pupelėse) bei teofilinas (kaip ir normalioje arbatoje), kurių poveikis panašus kaip ir kofeino. Todėl gerti matę didesniais kiekiais, nei gėrėte anksčiau kavą nerekomenduojama.

Nors matei priskiriama daug savybių, tačiau tik kai kurios yra įrodytos. Yra įrodyta, kad matė turi stiprų antioksidacinį poveikį ir gali sumažinti oksidacijos poveikį organizmui. Nors buvo atlikti tyrimai, kurių metu nustatyta, kad matė siejama su gerklės, skydliaukės ir šlapimo pūslės vėžiu. Mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad tie, kurie išgeria matės daugiau nei litrą per dieną, rizikuoja susirgti šiomis ligomis, tačiau išsamesnių duomenų kol kas nepateikiama.

Jei norite iš tiesų atsigaivinti, siūlome pasidaryti vandens su spanguolėmis ar granatų sultimis.

5. Jei geriate imuninę sistemą slopinančius vaistus (Cyclosporine, Azathioprine, Kortikosteroidai, tokie kaip Prednisone, Methotrexate), atsisakykite ežiuolės ar ženšenio.

Vaistai, kurie slopina imuninę sistemą, yra naudojami siekiant išvengti organų atmetimo po transplantacijos ir siekiant kontroliuoti autoimuninių ligų simptomus, tokių kaip reumatoidinis artritas, vilkligė, o Pirmojo tipo diabetas (yra ir kitų, daugiau nei aštuoniasdešimt autoimuninių ligų). Prieskoninės žolės ir vaistažolės, skatinančios imuninę sistemą gali įveikti šiuos vaistus.

Jei vartojate imuninę sistemą slopinančius vaistus, nevartokite šių augalų: liucerna, kulkšnė, ežiuolė, ženšenis, saldymedis. Taip pat atsisakykite gėrimų ar maisto papildų, kuriuose gali būti mineralinio cinko.

6. Ilgą laiką vartojate tuštinimąsi skatinančias arbatas.

Yra augalų, kuriuose yra taip vadinamų antranoidų, kurie skatina tuštinimąsi. Šiai augalų grupei priskiriami: alijošius, rabarbarai, Kalifornijos šaltalankis, senna ir kt. Buvo manoma, kad ilgas antranoidų vartojimas gali sukelti tiesiosios ir storųjų žarnų vėžį, tačiau 1992 - 1993 m. atlikti moksliniai tyrimai šios nuomonės nepatvirtino. Rekomeduojama šių augalų ar iš jų pagamintų vaistų ar maisto papildų nevartoti ilgiau nei savaitę. Ilgas šių augalų vartojimas sudaro pakeičia sąlygas virškinamąjam traktui dirbti pačiam, todėl prie tokių vaistų greitai priprantama ir ilgai pavartojus, be jų sunku apsieiti; padidina lėtinio viduriavimo galimybę, raumenų silpnumą, širdies ritmo sutrikimus, apsunkina inkstų darbą.

7. Savarankiškai geriate žoleles prieš ir po operacijos.

Būtinai turite informuoti gydytojus apie vartojamas arbatas ar iš vaistažolių pagamintus maisto papildus ar kita. Yra žinoma, kad kai kurie augalai negali būti vartojami prieš ir po operacijų, nes gali sukelti kraujavimą ar kitus nepageidaujamus reiškinius. Kolumbijos universiteto specialistai ir chirurgai rekomeduoja žolelių atsisakyti 2-3 savaites prieš operaciją. Jie taip pat nustatė, kad labiausiai rizikuoja žmonės, kurie vartoja:

  • ginkmedžio preparatus
  • česnakus
  • ženšenį
  • imbierą
  • gliukozamino ir chondroitino preparatus
  • Kofermentą Q10
  • Palmetto preparatus
  • omega3 riebalų rūgštis, žuvų taukus, linų sėmenų aliejų
  • laukinę ciberžolę
  • ramunėles
  • kavą
  • jonažolę
  • valerijoną
  • maisto papildus su vitaminu E

 

8. Nenorite pasakyti savo gydytojui, kokias alternatyviosios medicinos priemones vartojate.

Visai neseniai atliktas tyrimas Bostone atskleidė, kad daugiau nei pusė amerikiečių naudoja tam tikras alternatyvios medicinos formas, tačiau apie tai nepraneša savo gydytojui, nes mano, jog tai nesvarbu arba bijo, nes žino, kad dauguma gydytojų nusiteikę prieš alternatyviąją mediciną. Taip pat dauguma besigydančių savarankiškai nežino, kokia yra šio gydymo šalutinė reakcija arba kaip tokį gydymą galima derinti su tradicine medicina. Nebijokite pasakyti savo gydytojui, kad skaitėte ar girdėjote apie vaistažoles, kurios, Jūsų manymu, Jums gali padėti. Išsiklausinėkite gydytojo ar fitoterapeuto, kokius vaistus galite vartoti šalia vaistažolių ir ar apskritai jos Jums tinka.

9. Pasikliaunate tik vienu šaltiniu.

Prieš pradėdami vartoti kokį nors augalą arba iš jo pagamintus vaistus ar maito priedus, susižinokite daugiau. Sužinokite, kokie šalutiniai poveikiai, kokiais kiekiais rekomenduojama vartoti ir pan. Neseniai pasaulyje nuskambejo skandalas į kurį pateko neva krūtinę didinančių piliulių gamintojai. Gamintojai buvo nurodę, kad iš augalų pagamintos piliulės yra visiškai saugios, tačiau vėliau paaiškėjo, kad augalai esantys piliulėse padidina estrogenų kiekį moters organizme ir gali sukelti skydliaukės ar krūties vėžį.

10. Vartojate augalinius preparatus nereguliariai.

Augaliniai vaistai turi būti vartojami nuosekliai ir tiek, kiek nurodė fitoterapeutas ar gydytojas. Jeigu praleidžiate dieną ar dvi, o gal ir daugiau, vaistažolės neveikia. Laikykitės specialistų rekomendacijų.

 

Šaltiniai:

Cupp MJ and Tracy TS. "Cytochrome P450: new nomenclature and clinical implications." American Family Physician. 57.1 (1998):107-16.

Ganzera M et al. "Inhibitory effects of the essential oil of chamomile (Matricaria recutita L.) and its major constituents on human cytochrome P450 enzymes." Life Sciences. 78.8 (2006):856-61.

 

©Įveikligą.lt



Skaitykite daugiau:

Fitoterapeuto patarimai

Vaistažolės ir onkologija

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis