2

Pratimai, padedantys kovoti su vėžiu, buvo viešai pripažinti Kinijoje tik devintajame dešimtmetyje. Šių pratimų autorė buvo moteris, sirgusi vėžiu ir savo išgijimo istorija nustebinusi ne tik Kinijos, bet ir Vakarų medicinos atstovus.

Šios moters vardu vadinama mankšta - Gou Lin Chi Gong - tampa ne tik sergančiųjų vėžiu, bet ir mokslininkų susidomėjimo objektu. Pasak mokslininkų, Gou Lin Chi Gong patvirtina žmogaus savigydos galimybių galios teoriją.

Besidomintiems Kinų tradicine medicina, tikriausiai jau teko girdėti apie kūno mankštos ir meditacijos sistemas Tai Chi arba Chi Gong, kurios reguliuoja vidinę „jėgą“ ir kūno funkcijų darnumą. Kinai mano, jog atlikdami, iš pirmo žvilgsnio labai paprastus pratimus, gali sustiprinti kūną ir kovoti su pavojingomis ligomis.

Chi Gong pratimus atlieka tūkstančiai kinų rytais parkuose, gatvėse ar aikštėse. Specialių pratimų kovai su vėžiu autorė Gou Lin sūkūrė atskirų pratimų sistemą Chi Gong pagrindu. Mokslininkus stebina šios mankštos naudingumo rodiklai - net 90 proc. šia praktika užsiimančių žmonių atsikratė chroniškų ligų ir visiškai išgijo nuo vėžio. Chi Gong pratimus galima daryti namuose ir specialiose grupėse.

Pratimų autorė sirgo vėžiu

Kinų tapytoja Guo Lin 1949 metais susirgo Krūties vėžiu. Ji buvo gydyta taip, kaip ir daugelis tuo metu vėžiu sirgusių moterų - Guo Lin buvo operuota Šanchajuje, vėliau sekė įvairios reabilitacijos. Tačiau 1960 metais vėžinių ląstelių buvo aptikta ir šlapimo pūslėje ir Guo Lin vėl patyrė operaciją. Po šios operacijos Guo Lin gydytojai pasakė, kad gyventi jai liko apie šešis mėnesius. Tačiau ji, kaip vėliau pasakojo savo mokiniams, nepasidavė, ir prisiminusi Chi Gong mankštos pamokas, kurias jai, dar būnant vaiku, perdavė senelis, pradėjo reguliariai mankštintis. Tačiau nepajutusi teigiamo poveikio, ji dar kartą peržvelgė senovės kinų raštus ir senelio užrašus. Patobulinusi kai kurias mankštos detales, ji sukūrė savo „instrukcijas", kurios netrukus išaugo į visą eilę kvėpavimo, poilsio ir koncentracijos pratimų.

Jau 1970 metais Guo Lin buvo vadinama „didžia mokytoja“ ir savo žinias perteikė šimtams vėžiu segančių kinų. 1977 metais ji viešai paskelbė apie sukurtų pratimų naudą sveikatai. Iki mirties ji uoliai organizavo užsiėmimus sergantiems vėžiu. Kiekvieną dieną jį priimdavo po kelis šimtus žmonių. Kartu su devyniais padėjėjais apkeliavo visas Kinijos provincijas. Ji buvo pripažinta Vakarų medicinos atstovų, kurie taip pat lankėsi pas ją, siekdami išsiaiškinti šio gydymo veiksmingumą.

Tyrimai apstulbino medikus

Vakarų medikų iniciatyva buvo atliktas tyrimas: į Guo Lin grupę buvo įtraukta vienuolika vėžiu sergančių žmonių, kuriuos stebėjo gydytojai. Po trijų mėnesių buvo pranešta, kad ligoniai ėmė sveikti - augliai nyko. Kinų spaudoje netrukus pasirodė skaitytojos laiškas, kuriame autorė aprašo savo pasveikimo istoriją: 59 metų moteris, susirgusi stemplės vėžiu ir netekusi vilties pasveikti, pamatė per televiziją reportažą. Buvo rodomi Guo Lin pratimai ir aptariamas jų veiksmingumas. Netrukus ji nuvyko pas Guo Lin ir mokėsi teisingai kvėpuoti, atsipalaiduoti ir vaikščioti. Praktikuodama Guo Lin pratimus tik 10 dienų, ji nustebino medikus - auglys ėmė mažėti. Moteris kiekvieną dieną keturis kartus atlikdavo Guo Lin pratimus ir po trijų mėnesių grįžo į darbą.

Pratimų nauda fizinei ir dvasinei sveikatai

Chi Gong mankštos instruktorius Paul Dong knygoje „Chi Gong: senovės Kinijos kelias į sveikatą" smulkiai nagrinėja Chi Gong mankštos ir meditacijos įtaką sveikatai. Autorius pateikia dvi vėžio gydymo galimybes ir aptaria gydytojo pareigas. Viena jų - gydytojas privalo pacientui nustatyti diagnozę, gydyti visais įmanomais būdais, naudojant chemoterapiją, radioterapiją ar teikti kitokią, gydytojo nuomone, reikalingą pagalbą. Tačiau ne mažiau svarbi yra antroji gydytojo pareiga - sustiprinti ligonio organizmą, psichinę būklę, kad vėžys neatsinaujintų. Paul Dong aprašo psichoneuroimunologiją, kaip veiksmingą priemonę padėti ligoniui. Taip pat ypatingą dėmesį skiria žmogaus savigydos teorijai ir pabrėžia Guo Lin Chi Gong sudarytos judesių, kvėpavimo ir atsipalaidavimo pratimų programos naudą.

Mokslininkai, tyrę Guo Lin pratimų veiksmingumą, pirmiausia kreipė dėmesį į jų naudą psichinei būklei. Jie nustatė, kad didelės įtakos pasveikimui turi Guo Lin pratimų vidinė įtaiga ir atsipalaidavimas. Mokslininkai sureikšmino ypač tai, kad pratimai atliekami grupėse. Pasak jų, ligoniams ypač svarbu jausti vienybę, atvirumą, turėti su kuo pasidalinti mintimis apie baimę.

Vėliau imta aiškintis taisyklingo kvėpavimo ir cheminių kraujo bei ląstelių pokyčių „paslaptis", praktikuojant Guo Lin pasiūlytus pratimus. Visai neseniai Šanchajaus Hipertenzijos institutas atliko tyrimus ir padarė išvadą, kad praktikuojant minėtus pratimus pagėrėja kraujo cheminė sudėtis, organizmas tampa atsparus vėžiniams susirgimams. Taip pat buvo pastebėta, kad pratimų metu organizme pagerėja deguonies pasisavinimas. Dėl to organizmas tampa atsparesnis susirgimams.

„Šie minėti teiginiai pagrindžia Guo Lin pratimų veiksmingumą. Pagal Kinų tradicinės medicinos filosofiją, Chi Gong pratimai (kuriais rėmėsi Guo Lin) sustiprina Chi - organizmo varomosios jėgos energiją, stiprina kraują ir organizme esančių medžiagų apykaitą, gerina psichologinę būklę", - tokias išvadas padarė Paul Dong minėtoje knygoje.

Senovės kinų medicina - neįkainojamas atradimas, kovojant su vėžiu

Pastaraisiais metais tradicinės medicinos atstovai pradėjo tirti imuninės sitemos poveikį vėžiniams susirgimams. Kinai, stiprindami imuninę sistemą, su ligomis kovoja jau daugiau nei du tūkstančius metų. Atlikdamas tyrimus, Kinijos laivyno ligoninės vienas vadovų, imunologijos profesorius Dr. Feng Li-da patvirtino, kad Chi Gong pratimai „žudo" vėžines ląsteles. Po šių tyrimų Kinijos spauda rašė, kad Kinija pasiekė neįkainojamų atradimų, kovojant su sunkiomis ligomis ir kad senovės kinų medicina tampa neįkainojamu atradimu kovojant su vėžiu.

Gou Lin Chi Gong pratimai yra nesudėtingi. Jie paremti taisyklingo kvėpavimo, judesio vizualizacijos ir meditacijos sintezės principu, kuriuo pagrįsta senovės kinų Tai Chi ir Chi Gong pratimų sistemos.

Trumpai aprašant kiekvieną komponetą, galima paminėti:

  • Vizualizacija sumažina įtampą. Įsivaizduojami vaizdiniai labai galingi - jie padeda nukreipti mintis. Pasirinkti prasmingi ir lengvai suprantami simboliai - jei norima greičiau pasveikti, įsivaizduoti siūloma save kaip besiskleidžiantį kvepiantį žiedą, aplinkui žalią pievelę, mišką, čiulbančius paukščius. Praktikuojant pratimus, siūloma tai pamatyti, užuosti ir išgirsti.

  • Meditacija. Pasitikėjimas savo kūno vidinėmis žiniomis ir mažina baimę. Meditacijos metu kinai ragina pasiduoti kūnu plūstančiai energijai. Siūloma džiaugtis vaizdiniais, atsipalaiduoti nuo vidinės įtampos ir patirti lengvumą. Neigiamą energiją galima neutralizuoti. Kinų tradicinės medicinos daktarai siūlo kartais išbandyti budistinę „Tonglen" meditaciją. Tibetiečių kalba „tonglen" reiškia „davimą ir ėmimą". Šios meditacijos tikslas pakilti aukščiau kančios ir baimės. Ji moko prisiartinti prie skausmo sukėlėjo ir atverti širdį. Šios meditacijos metu siūloma stengtis ne atsisakyti skausmo, bet pažvelgti į savo vidų. Kinai mano, jei pasiduodame baimei, patiriame sunkumų grandinę - protas ir širdis tarsi surakinami, įsivaizduojame save blogiausiuose scenarijuose, pradedame klausti, kodėl už ką. Todėl „Tonglen" meditacija - naudingas pratimas, padedantis geriau pažinti neigiamus jausmus ir jų sukeltas priežastis. Pavyzdžiui, pamatydami savo baimę, galime suprasti, kad tai ji - nemigos ir nuovargio priežastis. Mintyse galime save apkloti švelnumu ir paprašyti baimės išeiti.

  • Judesys. Judesiai aptakūs, tarsi vanduo. Vieno judesio pabaiga susilieja kaip banga su kito judesio pradžia. Šie judesiai lavina protą, nes juos atliekant dėmesys sutelkiamas į vidų, todėl tobulėja susikaupimas, teigiamas mąstymas, pasitikėjimas, dingsta įtampa ir gerėja savijauta.

  • Kvėpavimas. Taisyklingas kvėpavimas - tai darnus energijos judėjimas, kuris varinėja ne tik kraują, bet ir protą.


Tiesa, minint senovės kinų šaltinius, juose aptariamas dar vienas komponentas, kurį retai pamiršta akcentuoti vakariečių šaltiniai, pasakojantys apie meditacijos ir judesio galias. Bendravimas su žmonėmis - tai dar vienas būdas įveikti nerimą ir baimę. Žmonės, kurie bijo likti vieni, bendravimas su tokio pat likimo žmonėmis, suteikia daugiau pasitikėjimo ir jėgų. Kinai tai vadina energijos perdavimu ir pasidalinimu, kuris būtinas sergant rimtomis ligomis.

Video Gou Lin Chi Gong pratimus galima pasižiūrėti šioje svetainėje:
http://www.healthyfoundations.com/guolin/guolin_video.html


Apie gydymą ir specialias makštas būtinai pasitarkite su savo gydytoju.

 

Naudinga žinoti:

  • Tradicinės kinų medicinos užuomazgų reikia ieškoti daugiau kaip prieš 5000 metų. Senovės kinų gydytojai, remdamiesi savo stebėjimais ir bandymais, sukūrė savitą medicinos sitemą ir terminologiją.

  • Daugeliu atvejų mums kinų medicina atrodo sudėtinga ir šiek tiek „pagardinta" mistikos prieskoniais. Mus gąsdina diskusijos apie Yin ir Yang ar gyvybinę energiją Chi. Tačiau, kaip teigia kinų tradicinės medicinos atstovai, ši medicina labai paprasta, lengvai suprantama ir taikoma, nes ji remiasi gamta, senosiomis žiniomis apie vaistažoles ir paties žmogaus organizmo gydomaja jėga. Kinų medicina „nedalina" žmogaus į sistemas. Žmogaus kūną jie vadina vieninga organinė kūno, proto ir dvasios visuma.

  • Prieš imdamiesi stiprinti sveikatą savarankiškai, pasitarkite apie tai su gydytoju!


Informacija parengta pagal „Healthy foundations“

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#2 Nerijus 2009-06-08
Puikus būdas pramankštinti kūną ir dvasią. Domiuosi Kinų medicina ir ji mane žavi, bet tik nesenai atradau Qigong pratimus ir jų naudą. www.tiens.projektas.lt
Quote
#1 Kristina 2009-02-15
ar įmanoma įsirašyti į kompaktą šią video medžiagą ir žiūrint tele ,mokytis šių pratimų
Quote
2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis