4

Makšties vėžys yra retos rūšies vėžys, kuris vystosi makšties audiniuose. Juo serga įvairaus amžiaus moterys, dažniausiai sulaukusios 50-60 metų.

Priežastys ir rizikos veiksniai: Manoma, kad makšties vėžį gali sukelti šie veiksniai:

  • sintetinis estrogenas
  • ŽPV infekcija
  • gimdos kaklelio vėžys
  • dažnai naudojami vaginos pesarai
  • rūkymas
  • ŽIV / AIDS infekcijos
  • dažni makšties uždegimai (kolpitai)
  • lyties organų herpes virusas

 
Makšties vėžio simptomai: Simptomai paprastai nepasireiškia tik ligai prasidėjus, simptomai atsiranda vėliau, kai liga progresuoja. Makšties vėžio požymiai: kraujavimas iš makšties ne mėnesinių metu, mažojo dubens skausmas, gumbas ar žaizdelė makštyje, skausmas lytinių santykių metu, tuštinimosi ir šlaipnimosi pakitimai, kirkšnių skausmas.

Šie simptomai būdingi ne tik makšties vėžiui, bet ir kitoms sunkioms ligoms.

Makšties vėžio diagnostika: Jei yra įtariamas makšties vėžys, tolesnis vertinimas būtinas, siekiant patvirtinti arba paneigti vėžio buvimą. Išvados atlikus dubens tyrimus, ir/arba PAP-testas paprastai yra tie pirmieji žingsniai, nuo kurių priklausys tolimesni tyrimai.

Jums gali būti padaryta kolposkopija, gydytojui siekiant susidaryti nuomonę apie gimdos kaklelio ir makšties audinius. Kolposkopijos metu naudojama į mikroskopą panaši priemonė. Šios procedūros metu gali būti padaryta vaginos biopsija. Makšties biopsija daroma labai greitai ir neskausmingai, taigi Jums anestetikai nebus skiriami.

Jei biopsija patvirtina vėžį, toliau seka ligos stadijos nustatymas, kaip toli vėžys išplitęs į netoli esančius audinius.

Gydymas: Jūsų gydymo planas, priklauso nuo to, kokio tipo makšties vėžys, stadija ir apskritai, kokios būklės esate Jūs pati. Pirminiai makšties vėžio gydymo metodai yra operacija ir spindulinis gydymas.

Makšties vėžio operacijos sudėtingumas priklauso nuo to, kas jums ir kokio dydžio diagnozuota. Mažesnis, ankstyvuoju etapu aptinktas makšties vėžys gali būti šalinamas lazeriu, tuo tarpu daugiau sudėtingesniems atvejams, gali tekti labiau agresyvus chirurginis gydymas toks, kaip radikaliai pašalinus dalį maktšies ar visą makštį, netoliese esančius limfmazgius.

Radioterapija taip pat gali būti vienas iš makšties vėžio gydymo būdų. Spindulinis gydymas gali būti skiriamas kaip išorinė spindulinė terapija ir vidaus spindulinė terapija. Gydant makšties vėžį išorinė spindulinė radiacija yra kur kas dažniau taikoma negu vidaus spindulinė terapija.

Chemoterapija yra gydymo alternatyva kai kurioms moterims, turinčioms makšties vėžio diagnozę, tačiau tai kur kas mažiau paplitęs šios ligos gydymo būdas, negu visuotinai naudojamos chirurgija ir radiacija. Chemoterapija gali būti skiriama moterims kaip kompleksinio gydymo dalis, apjungiant su radioterapiniu gydymu.

Prevencija: Siekiant sumažinti makšties vėžio riziką, reikia vengti užsikrėsti ŽPV. Ribokite seksualinius partnerius bei apsidrauskite lytinių santykių metu naudodamos prezervatyvus. Kitas būdas užkirsti kelią ŽPV - skiepai. Vakcina šiuo metu rekomenduojama mergaitėms nuo 9 metų ir jaunoms moterims iki 27 metų.

Kitas būdas sumažinti riziką susirgti makšties vėžiu - mesti rūkyti. Jei nerūkote, tai ir nereikia pradėti. Vengdamos tabako gaminių Jūs išvengsite ne tik makšties vėžio, bet tai padės Jums apsisaugoti nuo daugelio kitų ligų ir susirgimų rūšių.

Reguliaraus Pap tepinėlis yra labai svarbus Jūsų ginekologinei sveikatai.

 

Vėžio tipai A-Z

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#4 Jurgita 2012-12-23
man buvo guzas viduja ir kai myledavausi skaudejo bet jis truko kas tai galetu buti
Quote
#3 viktorija 2012-07-31
o pas mane yra gumbelis,kažkur ikisus pirštą jaučiasi. Bet man tik 18. Daugiau nieko kito nepastebėjau. Tai gali būti tos ligos pradžia? Jai ne,tai kas ten?
Quote
#2 kakalis 2011-10-30
taigi parase, jei kraujojama ne menesiniu laiku.
Quote
#1 jolaana 2009-11-03
is kur man zinot is kur ten bega ,as gi neziuriu ,
Quote
2024 m. kovo 29 d., Penktadienis