60

Limfoma arba limfmazgių vėžys – tai dažniausia kraujo vėžio rūšiai priskiriama vėžio forma. Apie 90 proc. ligos atvejų išgydoma. Limfoma pirmiausiai pažeidžia limfmazgius, tačiau vėliau gali išplisti į kitus organus. Limfomos skirstomos į Hodžkino ir ne Hodžkino limfomas.

Pagrindinis skirtumas tarp abiejų rūšių limfomų yra tai, kad esant Hodžkino limfomai navike randama Reed-Sternbergo ląstelių (vadinamos gydytojų, kurie pirmieji jas detaliai aprašė, vardais). Šios didelės piktybinės ląstelės yra pakitę B limfocitai. Kuo daugiau randama šių ląstelių, tuo labiau liga išplitusi, tuo mažiau lieka sveikų ląstelių.

Limfomos ląstelės pasižymi sugebėjimu plisti į kitas vietas, visų pirma į kitus limfmazgius, tačiau gali patekti ir į kraują, o su juo - į įvairius organus. Kai tik ląstelės patenka į naują vietą, ten jos vėl ima daugintis ir suformuoja naują naviką.


Ne Hodžkino limfoma. Yra labai daug ne Hodžkino limfomos tipų (apie 29). Visi jie skirstomi į dvi dideles grupes: mažo piktybiškumo (arba lėtai augančių) bei didelio piktybiškumo (arba greitai augančių) limfomų.

Ne Hodžkino limfoma gali būti skirstoma į grupes pagal ląstelių, iš kurių susiformuoja navikas, tipus - B ląstelių arba T ląstelių, didelių arba folikulinių ląstelių. Dažniausiai pasitaiko B ląstelių limfomų (apie 85%), T ląstelių limfomomis dažniau serga vaikai arba paaugliai. Daug rečiau būna odos ne Hodžkino limfoma, kitaip vadinama mycosis fungoides.


Hodžkino limfoma. Hodžkino limfoma sudaro tik apie 8% visų limfomų. Priklausomai nuo to, kokios ląstelės vyrauja. skiriami keli Hodžkino limfomos variantai: limfocitinis, nodulinės sklerozės, mišrių ląstelių, limfocitų išsekimo bei neklasifikuojamas. Hodžkino limfoma dažniau serga vyrai. Dažniau sergama 15-40 m. ir vyresniame nei 55 m. amžiuje.

Gydantis gydytojas gali paaiškinti, kokio tipo limfoma diagnozuota Jums. Dažniausiai limfomos tipas nustatomas operacijos metu pašalinus pažeistą limfmazgį (tokia procedūra vadinama biopsija) ir ištyrus jį mikroskopu (nustatoma naviko morfologija).

Simptomai:

1. Padidėję kaklo, pažastų ir kirkšnių limfmazgiai

Padidėję kaklo, pažastų ar kirkšnių limfmazgiai turėtų būti signalas nueiti pas gydytoją. Dažniausiai tai būna vienintelis limfomos požymis, tačiau apčiuopus padidėjusius mazgelius, nebūtinai reiškia, jog susirgote limfoma. Atlikus tyrimus, apie padidėjusių limfmazgių priežastis, jus išsamiai informuos gydytojas.

2. Staigus svorio mažėjimas

Dėl neaiškių priežasčių staigus svorio netekimas, gali taip pat reikšti limfomos ligos buvimą.

3. Karščiavimas

Koks bebūtų karščiavimas be priežasties - tai turėtų būti pretekstu nuvykti pas gydytoją. Karščiavimas susijęs su mazgo patinimu, dažnai maišomas su infekcijos buvimu, todėl dažnai limfoma neaptinkama ankstyvojoje stadijoje.

4. Gausus prakaitavimas naktį

Į šį varginantį simptomą, kada prabundate naktį permirkę nuo prakaito, negalite nekreipti dėmesio.

5. Viso kūno niežėjimas

Ši unikali situacija susijusi su tuo, kad limfomos ląstelės išskiria tam tikrus sekretus, kurie sukelia tokią reakciją.

6. Apetito stoka

Jeigu dėl apetito stokos netekote 10 proc. savo kūno svorio, tai gali būti ženklas, kad sergate limfoma. Nedelskite ir kreipkitės į gydytoją!

7. Silpnumo jausmas

Kadangi vėžio ląstelės dauginasi, jos pasiima iš jūsų organizmo daugiau energijos, todėl jaučiate silpnumą.

8. Dusulys

Limfoma gali sukelti tokius simptomus kaip dusulys. Priklausomai nuo vietos, kurioje yra židinys, gali atsirasti galvos, pilvo ar skrandžio skausmas.

Gydymas:


Gydant limfomas pastaraisiais metais pasiekta didelė pažanga ir vis didesnį skaičių ligonių, sergančių limfomomis (tiek Hodžkino, tiek ir ne Hodžkino), galima išgydyti net ir tada, kai liga išplitusi. Dažniausiai naudojami gydymo būdai - spindulinė terapija ir chemoterapija (atskirai arba derinant šiuos gydymo metodus - skiriant kartu arba vieną po kito), radioterapija.

ŽIV sergantys pacientai dažniausiai iš visų limfomos formų suserga ne Hodžkino limfoma, kuri pasireiškia vėlyvojoje ŽIV stadijoje. Simptomai: odoje ir burnos ertmėje atsiranda kraujuojančios opos. Gydymas - labai sudėtingas.

 

Parengta pagal:

www.kraujas.lt
Dr Indranil Mallick, http://lymphoma.about.com/

 

Vėžio tipai A-Z

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#60 Ernesta 2015-11-29
sveiki, labai pergyvenu. Mano mama atrado dideli guza po pazastim. jis skauda, kietas( ko ir bijojau) nuejo pasitikrinti i poliklinika is ten issiunte i santariskes ( Vilniuje) padare kazkokius tirimus vakar atejo atsakimai.parasyta piktybine limfadenopatija. Ar tai reiske, kad pas mano mama vezys? ant kiek butent toks atvejis pavojingas? ko galime laukti? labai pergyvenu. 16 Gruodzio bus papildomi tirimai ( gal zinote ka jie dar tirs)?> ko galime tiketis ir kokie musu sansai? aciu is anksto
Quote
#59 Daiva 2015-09-14
Sveiki.Pradesiu nuo to kad reumatinius tyrimus pasidariau gal apie 70 kartu,nes vis itarinejo reumatine liga.Taciau reumatine liga nepatvirtinta.temperatura greitai pakyla be jokios priezasties,siap laikydavosi per para aukstesne kas 2- 4 val.aukstesne tai 37.7 iki39.1 pati nukrenta be vaistu,taip jau 12 metu.Daktarai neranda kas yra,esu silpna,kraujas geras tai yra CRB leukocinai ir taip toliau...pries 4 metus kaip daktarai sako atsirado sukietejimas virs gurnelio jis apie 6- 8 cm,nemalonus jausmas tuoj vietoj didelis tempimas,pries 3 metus atsirado dar vienas Sukietejimas virs kelio ,abu guzai kartais padideja kartais sumazeja bet nepradingsta,nemalonus tempimas tuoj vietoj .MR nebuvo jokiu pakitimu,pries 1 .Dabar pries 4 men iskilo guzas jis slankioja jo dydis ape0.5 cm,jis tai padideja tai sumazeja,vienoj ligoninei papraciau kad vaiku reumatologas apsiziuretu su ekoskopu,ne oficialiai uzdegimas aplink raumenys ir sanariu.Dabar tas guziukas maudzia,salia atsirado odos sukietejimas ant rieso,skausmingas,riesu jega labai silpna.t,y pagal jegos matavima su aparatu...nuo birzelio iki rugsejo temperatura visas dienas virs 38.SIMTOMAI- pastovus skausmas ranku koju sanariuose ,raumenyse,klubuose, peciuose,,galvos,skausmas migruojantis temperatura 37.6 -39.3,rytinis sastingis vakarinis sastingis,Sukietejimai virs kairio gurnelio ir kelio,Desnej plastakoj slankiojantis guzas,LIGA per 12 METU nerasta,o temperatura isvargina,prakaitavimas del temperaturos manau.Guzai Sukietejimai...NEZINAU kas tai.12 metu sergu pastovus skausmas.nezinau pas ka krieptis,Kaip gali buti kad temperatura sviruoja yra tokia auksta o kraujo tyrimai geri...Man 38 kolesterolis dabar8,pries metus buvo17,maistas sureguliavo,negeriu jokiu vaistu kiekviena diena,nes ligos nera,geriu paracetamoli , jai temperatura nenukrenta iki37.9,PATARKITE pas koki specialista kreiptis,
Quote
#58 Artūras 2015-07-04
Sveiki, man 19, jau kelis mėnesius yra pakilę kaklo limfmazgiai, padidėjusi seilių liauka, ant nugaros, šalia kaklo atsiradęs nežinomas guzas, pažalevęs liežuvis, siuvalgius ar išgėrus kažko, dažnai pradedu riaugiot, ko seniau nebūdavo, kas man galėtų būti? Pas gydytojus jau kreipiaus, nieko nesurado, dėkui.
Quote
#57 Aleksas44 2015-06-22
Sveiki, Mama keletą metų delsė parodyti daktarams atsiradusį guzą ant rankos. Neseniai pasitikrino, daktaras įtaria kad tai limfoma ir anot jo 'negera'. Tas 'negera' reikia suprasti kaip piktybinė? Artimiausiu metu darysis magnetinį rezonansą, po to biopsiją. Gal kas nors turėjote panašių atvejų ir galite pasidalinti? Ko tikėtis? Įvairios mintys veda iš proto, nesusikoncentruoju darbe, nežinau ką daryti :(
Quote
#56 anonimė 2015-05-08
Iš visko ką čia perskaičiau jokių požymių man nėra. Bet man ant kaklo kairėje pusėje po oda yra kažkoks kietas guziukas ir jis slankiojasi gal tai gali būti riebalinis tas kažkoks guziukas pamiršau kaip vadinasi tik prisimenu kad pirma raidė L. ???
Quote
#55 Fedia 2015-01-19
Chebra, kadangi dirbu atvirame lauke, daznai visokiu formu persalimu. Vienos is tu formu buna limfmazgiu padidejimas, ypac pazastyje. Toks limfmazgis padidejesnskausmingas ir istines laikosi iki 2-3 paru. Jeigu laikos ilgiau - kreipkites i seimos gydytoja/onkologa. Geriau i pnkologa nes seimos gydytojai daznai suda mala kad ala nieko nera nors laikos ir temperaturos ir viskas. Tiesiai i onkologini uzsirasot - istirs ir pasakys. Kartais gali pasitaikyt limfmazgio infekcija ar uzdegimas tad nera reikalo bijot del to uzsirasyt. Atsarga gedos nedaro, o cia jus issigelbejimo tikrai nesurasit.
Quote
#54 Nežinioje 2015-01-13
Laba diena, man ant kojų ( ties blauzdomis priekyje) jau dvi savaites atsiradę raudoni guziukai, jie kaista ir skauda, bet tik tada, kada lieti tą vietą, ir tempia kai stoviu. Kartais būna tas skausmas toks sunkus, tempiantis. Ir kuo toliau tuo labiau skauda, o guziukai nemažėja, bet daugėja. Kraujas geras. Dar tirsiuosi RNB kraują. Daktarai nežino kas man, ar alergija ar koks uždegimas. Gal jūs žinote? Ačiū už atsakymą.
Quote
#53 Vytautas 2014-12-31
Laba diena, pries kelias dienas pastebejau kad pas man atsirado guziukas kirksnies srityje ir per praejusias kelias dienas jis issaugo iki mazdauk 4x2 cm gana skausmingas ir kietas gal kas isivaizduojat kas tai gali buti. P.S. as esu anglijoje
Quote
#52 ausra 2014-12-06
Laba diena man ant kaklo iskiles guziukas netoli zandikaulio as laukiuose 5menesi man ji skaudent pradeda ar tai limfoma?gelbekit nes isprotesiu
Quote
#51 ausra 2014-12-06
Laba diena...man 3 savaites kaip iskiles guziukas netoli zandikaulio pradeda man ji skaudent kaip ciupini ar kakla lieti ar tai limfoma?as 5men kaip laukiuos ka daryti ka galvoti gelbekit nes isprotesiu
Quote
2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis