12

Kiaušidė yra porinė moters lytinių organų liauka, kurioje gaminasi moteriškosios lytinės ląstelės - kiaušinėliai. Kiaušidė taip pat gamina hormonus, kurie lemia moters antrinius lytinius požymius bei reguliuoja mėnesinių ciklą. Manoma, jog kiaušidžių vėžys - piktybinis navikas, atsiranda dėl hormonų apykaitos sutrikimų, paveldėto polinkio. Kiaušidžių vėžys yra šeštas pagal dažnį tarp visų moterų onkologinių ligų. Per pastarąjį dešimtmetį šios ligos atvejų daugėja ypač tarp vyresnių moterų, piką pasiekia 65-69 metų amžiaus grupėje. Tik 1 proc. epitelinio kiaušidžių vėžio atvejų diagnozuojama moterims iki 30 metų amžiaus. Anksti šią ligą diagnozuoti yra sunku, todėl net 75 proc. ji nustatoma III ir IV stadijos.

Kiaušidžių vėžio riziką didinantys veiksniai:

  • ankstyvos pirmosios mėnesinės (iki 12 m.)
  • vėlyva menopauzė (vyresnėms kaip 50 m.)
  • kiaušidžių, krūties vėžio atvejai šeimoje
  • nevaisingumas, ovuliacijos stimuliacija
  • niekada negimdžiusios.


Diagnozės nustatymas: Ligos pradžioje specifinių kiaušidžių vėžio simptomų nebūna. Navikui išplitus pilvo ertmėje, dėl skysčio kaupimosi didėja pilvo apimtis, sutrinka tuštinimasis, šlapinimasis tampa dažnas ir negausus. Dėl navikinių ląstelių patekimo į pleuros ertmę ir šių pokyčių sąlygoto (karcinomatozinio) pleurito atsiranda dusulys. Galutinėje ligos stadijoje progresuoja žarnyno nepraeinamumas.

Tiksli epitelinio kiaušidžių vėžio diagnozė gali būti nustatoma tik atlikus operaciją ir ištyrus operacijos metu pašalintus audinius.

Gydymas: Gydymas priklauso nuo ligos stadijos, pacientės amžiaus ir bendros moters sveikatos būklės. Dažniausiai gydoma chirurginiu, radioterapiniu ar chemoterapiniu metodu. Kartais pasirenkamas vienas metodas, o kartais - kelių metodų derinys. Chirurginė operacija atliekama beveik visais kiaušidžių vėžio atvejais. Chemoterapija dažnai seka po chirurginės operacijos, padedanti sunaikinti likusias vėžio ląsteles. Kai kuriais atvejais gydymas pradedamas chemoterapija, po to atliekama operacija, taip siekiant kiek įmanoma daugiau sunaikinti vėžio ląstelių. Radioterapija taikoma kai kurioms pacientėms po chirurginės operacijos dubens ertmėje likusioms vėžio ląstelėms sunaikinti.

Prevencija. Manoma, jog gimdymas ir vaiko maitinimas krūtimi, sumažina riziką susirgti šia liga. Taip pat moteriai svarbu palaikyti sveiką gyvenseną.

 

Vėžio tipai A-Z

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#12 ON 2015-03-31
Kodėl jūs galvojate,kad tik operacija gydo?Juk yra ir daug geresnių natūralių metodų iš gamtos-judėjimas,kiekvieną dierną gryname ore,badavimas,organizmo valymas,mitybos pakeitimas,bet čia jau ne dieta,o visą laiką reikės taip gyventi.Tai,manau,daug geriau ,ypač jaunoms moterims.
Quote
#11 ginte 2014-09-17
Galiu pasakyti is savo karcios patirties,kad ir Vilniuje onkologai labai neatsakingai atlieka savo darba.O mums tai kainuoja gyvybes,ar apleistas diagnozes.O nedidelis markeris gali rodyti ir onkologine liga,nes ne visada markeris parodo tikra bukle.
Quote
#10 Kristina 2014-06-20
Laba diena, mano CA125 markeris yra 186. Dar man įtaria endometriozę. Cista ant kiaušidė. Gal kas galit pasakyti ar dėl šios ligos jis būna padidėjęs ar tai vėžį rodo?
Quote
#9 .. 2012-10-31
markerio atsakymas piktybinio naviko atvejais buna keli simtai ar keli tukstanciai, manau Jums bus viskas gerai
Quote
#8 ramunė 2012-10-05
mano markeris ca-125 yra 81,kiek jums būdavo kai istyrė , gydytoja sake nežymus padidejimas , o cista yra laboratorijoje atsakymų dar nežinau .man 29.
Quote
#7 xxx 2012-09-19
laikykites Lelija! tikekite stebuklais..
Quote
#6 Lelija 2012-08-22
Sergu kiaušidžių vėžiu jau antri metai, operavo Šiauliuose ir ištraukus siūlus paleido namo susitsrėm, kad ateisiu kiekvieną dieną persirišti, kojų nepavilkau vežiojo vyras, ėjau sienomis perrišinėjo įvairios sesutės, ne vien tik procedūrinio, o pasirodo išėmus siūlus mano pilvas išsižiojo ir su tokiu pilvu mane paleido. po kelių dienų aš jau negepavilkau kojų, tik šeimos sesutės , vyro ir šeimos gydytojo dėka aš patekau į onkologinę ligononę. Ten mane bandė išgelbėti, labai dėkinga onkologams už jų pastangas, bet išrašant į namus pasakė ,kad būna stebūklų, gal ištemsiu.Vyrasžinojo,kad vežasi mane namo , kad mirčiau namuose, o ne ligononėje.Ir tik vyro bei kitų artimūjų,šeimos sesutės dėka aš dar gyva.Liga progresuoja, nes rado 3 gr.,antrą operaciją atlikom Vilniuje,paleido su labai gražiai užgijusiu pilvu( po pirmos operacijos pilvą man užgydė tik po 5 mėnsių ir 2 savaičių, šeimos sesutė vargo4 mėn. paskui vežiodavo vyras pas chirurgus ).Bet liga vėl atsinaujino nors atlaikiau 6 chemijos, po to 3 ir nebaigiau, nes vėl operavo, po to vėl 6 kartus stipresnės chemijos, bet nepadėjo, dabar geriu tabletes,nes reikia pratemti kuo ilgesnį laiką iki kitos chemijos ,nes taip dažnai negali duoti - neatlaikysiu. Laukiu ir galvoju ar besulauksiu, Vėl einu sienomis, vyras vežioja su ratukais, nes norisi pabėgti iš namų, norisi pabūti tarp žmonių dar daug ką pamatyti...Suprantu, kad jau laikas, skirtas man baigiasi, bet vis tiek nesinori būti tarp 4 sienų. Patariu visiems susirgusiems labai gerai apgalvoti kur operuotis,Vilnius gal ir toli,bet ten tikrai patikimiau Nesigulkit po peiliu pas mūsų gydytojus.Šiauliuose iš viso su medikais baisu, vienas kitas dar liko žmogumi, o kiti tai tik pinigų vergai...
Quote
#5 Daiva 2012-05-21
Man 41m. kiausidziu vežiu susirgau 2011 nustate is tyrimo Ca-125 IIIc stadija,šiuo metu laukiu paskutines chemoterapijos,todel galiu pasakyti,kad atsirado tokie simptomai pradejau dazniau slapintis,o po to skaudėdavo pilvo apacia,bet neilgai kelios sekundes ir skausmas praeidavo,dar veliau lyg su peiliu pjaunantis skausmas perejo į makstį. Kraujo tyrimai buvo geri,todel butinai pasidaryk tyrimą Ca-125 blogiau nebus jei viskas gerai,o jei lauksi,bijosi tai gali sulaukti ir ko nors negero.Linkiu nugalėti baimę ie pasidaryti tyrimą:)
Quote
#4 realiste 2012-04-04
kaip kas pajutot kad kausidziu vezys..... man tokie skausmai, zemiau pilvo, sake, kad ir kiauside lb padidejusi, svoris krenta..... bijau tolaiu tirtis, bijau teisybes
Quote
#3 Optmiste 2012-02-15
suzinojau atlikus kompiuterine tomograma, ilgai ieskojau blogos savijautos priezasties, atlikus tyrimus pasirode kad ir CA125 markeriai buvo padideje.. siuo metu man chemoterapija
Quote
2024 m. balandžio 16 d., Antradienis