8

Lietuvos onkologinio instituto duomenimis, šiuo metu Lietuvoje prostatos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga. Per metus nustatoma jau apie 2000 naujų atvejų, sergamumas šia liga nuolat auga. Specialistai teigia, jeigu vyrai atliktų reguliarius tyrimus, vėžys būtų aptinkamas pirmose stadijose, kas padėtų lengviau kovoti su šia liga. Lietuvoje veikia Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, pagal kurią vyrams nuo 50 iki 75 metų, (taip pat nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu), PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai.

Jeigu atsitiko taip, kad Jums diagnozuotas vėžys, gydytojas atsižvelgdamas į Jūsų sveikatos būklę paskirs gydymą. Tai gali būti: chirurginė operacija, chemoterapija, hormonų terapija, spindulinė terapija.

Chirurginė operacija

Jums gydytojai gali rekomenduoti chirurginę operaciją, kurios metu gali būti pašalinama priešinė liauka ir kai kurie aplink ją esantys audiniai. Operacijos tikslas - užkirsti kelią vėžiui. Yra keletas operacijos atlikimo būdų: ji gali būti atliekama per pjūvį pilvo srityje, arba operaciją galima atlikti per pjūvį tarp išangės ir kapšelio. Taip pat operacija gali būti atliekama laparoskopiniu būdu, kuomet pjūvis būna minimalaus dydžio, tačiau šios operacijos atliekamos ne visose ligoninėse.

Nepriklausomai nuo to, kokį operacijos būdą pasirinksite, Jums bus taikoma bendroji anestezija, todėl operacijos metu skausmo nejausite. Remdamasis eilinio patikrinimo rezultatais, gydytojas gali pasiūlyti Jums pirmiau atlikti spindulinės terapijos gydymą, kuriuo siekiama sumažinti auglį, o tik paskui atlikti operaciją.

Priešinės liaukos pašalinimas gali reikšti, kad operacijos metu bus pažeisti netoli prostatos esantys organai ir nervai. Dėl to didėja tikimybė, kad Jums bus sunku kontroliuoti šlapinimąsi. Todėl labai svarbu, kad prostatos vėžys būtų nustatomas anktyvoje stadijoje. Reikia žinoti ir tai, kad prostatos operacija taip pat gali apsunkinti erekciją. Erekcijos sutrikimais po prostatos šalinimo operacijos skundžiasi bent 60 iš 100 vyrų.

Būtinai pasiteiraukite gydytojo, su kokiomis grėsmėmis susidursite po operacijos. Gydytojas turėtų padėti apsispręsti, ar operacijos nauda yra didesnė už žalą.

Hormonų terapija

Prostatos sveikoms ląstelėms augti reikalingas hormonas testosteronas, tačiau jis reikalingas ir vėžinėms ląstelėms. Taigi, gydymo būdas, kuomet hormonas blokuojamas arba mažinamas jų kiekis, gali sulėtinti auglio augimą.

Jums gali būti paskirti vaistai, kurie neleistų organizmui gaminti testosterono. Arba Jums gali būti atliekama sėklidžių šalinimo operacija. Didžioji dalis testosterono gaminama būtent jose. Sėklidžių šalinimo operacija negrįžtamai sumažins testosterono kiekį organizme. Operacija gali atrodyti lyg drastiškas žingsnis, tačiau jūsų kapšelis išliks - į jį netgi bus įdedamos dirbtinės sėklidės, kad po operacijos jis atrodytų taip pat. Visgi šiais laikais tokia operacija atliekama gerokai rečiau nei anksčiau. Daugelis vyrų pirmenybę teikia medikamentiniam gydymo būdui.

Vaistai, mažinantys testosterono kiekį organizme arba jį blokuojantys, gali būti tablečių arba injekcijų pavidalo. Jų privalumas - galite liautis juos vartojęs, jei nepadeda, arba jei Jums stipriai pasireiškia šių vaistų šalutinis poveikis.

Hormoninė terapija gali būti derinama su spinduliniu gydymu. Arba hormoninis gydymas gali būti pradėtas po operacijos. Vien harmoninė terapija nesunaikina vėžio ląstelių.

Spindulinė terapija

Taikant spindulinę terapiją naudojami didelės energijos rentgeno spinduliai, naikinantys vėžines ląsteles. Jums teks vykti į ligoninę, kur specialus aparatas rentgeno spinduliais apšvitins Jūsų prostatą. Gydymas bus suskaidytas į kelis etapus.

Spindulinė terapija turi trūkumų. Nepageidaujami šio gydymo reiškiniai kaip stiprus nuovargio jausmas, virškinimo sutrikimai (jausmas, lyg turėtumėte skubiai lėkti į tualetą) bei odos dirginimas ir kitos problemos, gali užklupti jau pasibaigus gydymui.

Yra ir kitas spindulinės terapijos metodas - brachiterapija, kuomet į prostatą įsodinama daug (apie 40-50) radioaktyvių mažų kapsulių. Ši naujovė turi privalumą - vyrams nereikia nuolat važinėti į ligoninę.

Perspektyva

Prostatos vėžys yra pavojingas, nes vėžinės ląstelės gali išplisti į kitas kūno dalis, audinius ar kaulus. Todėl po gydymo, aptarkite su gydytoju savo ateitį, tolimesnius vizitus ir gydymo būdus, kaip sustiprinti Jūsų organizmą.

Mylėkite save ir reguliariai pasitikrinkite sveikatą!

 

Šis rašinys yra skirtas TV6 prostatos vėžio prevencijai. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame TV6 tinklalapyje adresu http://www.6tv.lt/.

 

Skaitykite daugiau:

 

Vitaminai padeda vystytis prostatos vėžiui?

Vėžio tipai A-Z

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#8 Zemaitis 2011-04-06
As naudojau Prostamol Uno .Atsakau man jis visiskai nepadejo.Patariu jei turite giminiu ar draugu Amerikoje prasykite, kad atsiustu Prostate 5LX,tai tikrai geras augalinis papildas.Beto dar pigesnis nei prostamol uno.Tel.informacijai 867039095.
Quote
#7 Eglė 2009-04-14
Tai nenorekit tokiu greitu rezultatu. Manam tai po keliu menesiu ryskus pagerejimas buvo. Dabar net naktimis nelaksto. O cia ir tai jau po keliu savaiciu tokie rezultatai. Augaliniai preparatai niekada nesuveikia po nakties, laiko reikia. Gal ir nejauciat iskart, bet prostamolis gera darba daro nuo pat pirmos kapsules.
Quote
#6 Rūta 2009-04-14
Tai kiek suprantu nuo to visiskai nepasveiksi. Ji gali atsinaujinti. Todėl ir reikia kuo ilgiau prostmol gerti. Po kelių savaičių tikrai nieko nebus. Nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Kantrybės reikia. Neapsirikit, kai atrodo, kad jau viskas gerai, nesiliaukit vartoti vaistukų.
Quote
#5 Deima 2009-03-27
O, tai labai sveikinu! Stebiu ir aš savąjį jau visą mėnesį Prostamolį vartojantį, taip nekantravau, jau net ir nusiminus buvau, kai po savaitės nelabai ryškių pokyčių buvo. Bet jau vartojant sąžiningai trečą savaitę, vyras atsigavo, pradėjo suokti, kad jau nepamena, kad taip normaliai šlapinosi. Nes šios ligos išties labai nemalonios, o tai, kas nemalonu, atrodo, kad taip ilgai tęsiasi. Bet, manau, išlipom jau iš kritinio taško. O kiek laiko geriausia vartoti Prostamolį, kad jau 100 proc. išgytum?
Quote
#4 Rūta 2009-03-26
Aš tai labai laiminga, nes mano vyras kelis mėnesius vartojo Prostamol uno, o vakar pasidarė tyrimus ir jie dau geresni, nei buvo seniau. Supper.
Quote
#3 Virga 2009-03-12
Baisu net pagalvot apie chirurginius budus.Raginsiu vyra vel issitirti.Karta jau neisvenge negalavimu,tada tikrai Prostamolis padejo.Pagere gal kelis menesius ir susitvarke.Tik tikrintis reguliariai-butina,maza kas.
Quote
#2 Inga 2009-02-24
Tai taip, žinau ir aš šį preparatą. Savo vyrui pirkau, kad baigtųsi tie naktiniai lakstymai į tualetą. Jam labai padėjo. Dabar, nors ir aprimo tie naktiniai nepatogumai, jis Prostamolį vis tiek geria. Geriau profilaktiškai pavartoti, kad vėliau nekiltų bėdų.
Quote
#1 Aldona 2009-02-24
Mano vyrui buvo pati pradžia prostatos sutrikimų. Nejautė jis skausmų, tik šlapimo srovė buvo silpnesnė nei įprasta. Bet daktariukas patarė pavartoti Prostamol. Puikus preparatas, neturintis jokio šalutinio neigiamo poveikio.
Quote
2024 m. kovo 29 d., Penktadienis