0

Kai kurie chemoterapiniai vaistai gali turėti poveikį ir Jūsų nagams. Tiek kojų, tiek rankų nagai gali tapti trapūs, sausi, pakeisti spalvą, o kai kuriais atvejais gali netgi nukristi.

Nagų susilpnėjimas yra dažnas chemoterapijos metu naudojamų vaistų, priklausančių taksanų grupei šalutinis poveikis.

Kaip išvengti nagų pažeidimų ir infekcijų

Yra keletas dalykų, kuriuos galite padaryti patys siekiant padėti užkirst kelią žalai nagams, kurią sukelia chemoterapija:

  • Namų ruošos darbus atlikite su guminėmis pirštinėmis. Jei plaunate indus ir naudojate įvairius cheminius valiklius, nepamirškite užsidėti guminių pirštinių. Jos pasaugos ne tik nagus, bet ir odą. Valymui skirti gaminiai gali sudirginti odą ir nagus ir pabloginti jų būklę. Taip pat nepamirškite pirštinių eidami į sodą ar daržą.

  • Būkite atsargūs rinkdamiesi manikiūro, pedikiūro ar nagų kosmetinio gydymo kabinetus. Netinkamai atliktas manikiūras ar pedikiūras, užuot puoselėjęs nagus, tik dar labiau sustiprins jau esamas problemas ir, žinoma, padovanos naujų bėdų.Visuomet pasiteiraukite, ar įrankiai, kuriais dirba manikiūrininkė yra dezinfekuoti, pareikalaukite nenaudotos dildės ar kitų nagų tvarkymui reikalingų vienkartinių įrankių. Atsisakykite priaugintų nagų idėjos. Jeigu jūs turite priaugintus nagus, pasistenkite, kad jums jie būtų nuimti iki gydymo ir sustiprinkite natūralius nagus, kol prasidės chemoterapija. Priauginti nagai gali jums sukelti nemalonių rūpesčių tokių kaip infekcija, kurią gali įtakoti bakterijos po „dirbtiniu“ nagu. Nagų lakas skirtas nagų stiprinimui šiuo atveju gali būti naudingas, tačiau lako nuėmėjas acetono pagrindu visada yra žalingas silpniems nagams.

  • Tyrimai rodo, kad chemoterapijos metu laikant nagus šaltai, sumažėja rizika, kad nagas bus pažeistas. Ši procedūra vadinasi krioterapija. Chemoterapijos seanso metu siūloma rankas laikyti atšaldytose pirštinėse. Manoma, kad į atšaldytas vietas patenka mažiau chemoterapinių vaistų.

  • Jei panagės arba odėlės aplink nagus tampa skausmingos, parausta - kreipkitės į gydytoją.



Natūralios priemonės nagams sustprinti:

  • Vonelė nagams. Keletą kartų per savaitę (o dar geriau - kasdien) galima pasidaryti vonelę rankoms. Galite naudoti jūros druską, alyvuogių aliejų ar citrinos sultis. Procedūros trukmė - 10-15 minučių.

  • Puiki nagų tvirtinimo ir balinimo priemonė - citrina. Perpjaukit ją per pusę, į minkštimą suleiskite nagus (vienos rankos - į vieną puselę, kitos - į kitą), palaikyk 3-5 minutes.

  • Pašildytas alyvuogių aliejus stimuliuoja nagų augimą. Vos vos pakaitink šaukštą alyvuogių aliejaus ir įtrinkite juo nagus bei odelę aplink juos, pamasažuokite.

  • Nagų gydymui labai tinka sezamų aliejus. Juo reikėtų įtrinti nagus ir odelę aplinkui.

  • Jei rausta odelė aplink nagus, tinka keletą minučių palaikyti rankas šiltoje ramunėlių ar medetkų vonelėje.

 

Po kiekvienos nagų stiprinimo procedūros rankas ir nagus patepkite riebiu maitinamuoju rankų kremu ar alyvuogių aliejumi. Jei jūsų nagai itin sausi ir nuolat sluoksniuojasi, o rankų oda trūkinėja, kosmetologai rekomenduoja patepti rankas storu kremo sluoksniu, užsimauti pirštines ir palaikyti per naktį.


 

Parengta pagal:

Minisini, A. M. , A. Tosti, A. F. Sobrero, M. Mansutti, B. M. Piraccini, C. Sacco and F. Puglisi. "Taxane-induced nail changes: incidence, clinical presentation and outcome." Annals of Oncology Vol 14, No 23 July 2003 3333-337. Accessed 19 March 2007.

grožioklubas.lt patarimai

 

Skaitykite daugiau:


Ką turite žinoti apie chemoterapiją?

Chemoterapijos šalutinis poveikis ir lytiškumas

Ar galiu vairuoti automobolį po chemoterapijos seanso?

Ar galiu vartoti alkoholio, jei man atliekama chemoterapija?

Ar galiu gerti energinius gėrimus chemoterapijos metu?

Kaip įveikti chemoterapijos sukeltą nuovargį?

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis