20

Neseniai Įveikligą.lt gavo moters laišką, kuriame ji nuogąstauja, ar sirgdama gimdos kaklelio displazija galės išnešioti ir pagimdyti vaikutį. Daugiau apie šią ligą specialiai mūsų svetainės lankytojoms pasakoja gydytoja ginekologė dr. Ingrida Kravčenkienė.

dr_ingrida_kravcenkien_2.jpgPasak gyd. dr. Ingridos Karvčenkienės, gimdos kaklelio displazija – tai gimdos kaklelio epitelio pažeidimas, sukeltas Žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Displazija yra ikivėžinis susirgimas, dažniausiai pacientė neturi jokių nusiskundimų ir jį galima aptikti tik atlikus tyrimus.

Tiksliausiai nustatyti pažeidimų gylį galima atliekant kolposkopiją (gimdos kaklelio tyrimą specialiu mikroskopu), kurios metu paimama biopsija (išpjaunamas įtartino audinio gabalėlis). Tačiau dažniausiai displazija įtariama atlikus onkocitologinį tepinėlį (paėmus nuograndas nuo gimdos kaklelio paviršiaus), bet būtinai įtarimas turi būti patvirtintas, atlikus biopsiją.

Displazija – tai ne vėžys. Skirtingai nuo vėžio, esant displazijai audinių pakitimai būna mažiau gilūs, labiau paviršiniai. Displazijos gali būti trijų laipsnių: pirmo (CIN I), antro (CIN II) ir trečio (CIN III). Šie laipsniai skiriasi pagal audinio pažeidimo lygį. CIN I nustatomas, kai pažeidimai labai nežymūs, kartais gali išnykti be gydymo, CIN II - pažeidimai vidutinio laipsnio, reikalingas gydymas. CIN III - būtinas skubus gydymas, nes pažeidimai dideli, negydomi gali pereiti į vėžį.

Gimdos kaklelio displazijos gydymas ir NĖŠTUMAS

Esant CIN I reikėtų atlikti kriodestrukciją skystu azotu arba prideginimą lazeriu, arba diatermokoaguliaciją (audinių prideginimas aukšto dažnumo kintamąja srove).

Jeigu gimdos kaklelio displazija nustatoma nėštumo metu ir yra CIN I laipsnio, moteris gali nešioti kūdikį, bet po gimdymo reikia pakartotinai tirtis. Esant CIN II tas pats, tik po gimdymo praėjus 6-8 savaitėm, kartotinai tirtis ir gydytis, nes gali keistis gimdos kaklelio pažeidimo laipsnis. CIN III nustačius iki nėštumo, reikėtų išsigydyti, po to pastoti. Nustačius nėštumo metu, reikia pasistengti ramiai nešioti kūdikį, bet po gimdymo po 4 savaičių reikia atlikti gimdos kaklelio konizaciją - nupjauti pažeistą gimdos kaklelio dalį.

Kiekvienai moteriai po gimdos kaklelio displazijos gydymo reikia kas 6 mėn. apsilankyti pas gydytoją ginekologą, atlikti tyrimus, kolposkopiją ir onkocitologinį tepinėlį. Po gydymo, priklausomai nuo metodo ir pažeidimo laipsnio, lytinis gyvenimas nerekomenduojamas 3-6 savaites. Vėliau gydytoja pataria lytinių santykių metu saugotis prezervatyvais, idealiu atveju, jeigu pacientė gali - pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso. „ŽPV plinta lytiniu keliu ir užsikrėtus pakartotinai ŽPV gali sukelti naujus pažeidimus. Todėl visuomet patarčiau turėti tik saugius lytinius santykius", - sako gyd. Ingrida Kravčenkienė.

Pasak gydytojos, pastojimo neįtakoja nei konizacija, nei diatermokoagulacija (prideginimas), galima pastoti ir sėkmingai išnešioti kūdikį.

 

©Įveikligą.lt

 

Skaitykite daugiau:

Gydytojai pataria

Apie tyrimus

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#20 virginija 2015-09-09
sveiki, gydziausi puse metu, rado isvesejusi gimdos kakleli, ligos taip ir nenustate,teko isvykti, dabar esu ne lietuvoj, bet jauciu kad mano gimdos kaklelis toks pilnas kad lygtai butu priauges, kas tai galetu buti, i lietuva grysiu tik po poros sav. laukiu atsakymo
Quote
#19 Neringa 2015-09-07
Laba diena ,man yra atlikta gimdos kaklelio pašalinimo operacija,turiu tris vaikus.Norėjau paklausti ar imanoma pastoti vėl,ir jei taip tai pastojus kiek skaičiau galimi priešlaikinis gimdymas,net mazo nėštumo,kai tenka vaikui brandinti plaučius?Arba atliekamas cezario pjuvis?Ar buna,kad naturaliai pagimdo?Ačiu,nes man labai svarbus klausimas.
Quote
#18 Migle 2015-05-11
sveiki norejau pasiklausti ka reiskia Diagnoze Z03.1
Quote
#17 rasa 2015-04-23
man isoperavo gimdos kakleli ar po to galesiu as gimdyti
Quote
#16 RASA 2015-04-23
man isoperavo gimdos kaklely o po to as galesiu pastoti CIN3
Quote
#15 Virginija 2015-03-26
laba diena, Esu 3 menesius nescia. Man dare biopsija, rado cin3 auksto laipsnio pakitimus. Labai bijau. Nzn ka daryti. Ko tiketis. Beveik save laidoju. Nzn kas laukia toliau.
Quote
#14 Tomas 2015-02-25
labas vakaras norejau pasiteirauti kas yra N87,2. zmona parsinese lapuka toky is kauno kliniku, ir nesustodama verkia. kas jai?
Quote
#13 Anna 2014-11-18
Sveiki. Mano atveju paimus tepeneli man nustate PAP IVa (kas kaip suprantu reiskia virusu lasteliu issivystimo stadija - yra I, II, III - tas kas gali savaime issigydyti jei imunine stipri) mano atveju kaip man paaiskino- lastele pacios neatsisatys. Ir nors dar nera dar dispazijos, jau paskire konizacija kad nupjauti ta plota kur yra tos viruso lasteles, kitu atveju issivystys CIN III - cia yra tai kas buvo paaiskinta. Taciau pati abejoju - ar tikrai dar neimanoma sustiprinus imunine sistema apsieeiti be sios proceduros - ar virusas dar gali pasitraukti be sios operacijos?
Quote
#12 Inga 2014-07-09
Sveiki,man pries 5 m.buvo nupjautas gimdos kaklelis,tuomet sake ,kad jau gali buti velu ,bet viskas gerai isoperavo ir viskas susitvarke,noriu paklausti ar as galiu pastoti ir ar galeciau isnesioti kudiki? aciu
Quote
#11 Erika 2014-02-03
Sveiki,man pries pora metu buvo diognozuota cin 3,bet as negyvenu lietuvoje,bet dabar suprantu,kad skubiai reikia kreiptis pas gyditojus,bet labai bijau,norejau pasiklasusti,ar as dar galesiu pastoti ar jau gresia vaisingumui?
Quote
2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis