0

pexels photo grapesSaikingai vartojamas raudonas vynas gali būti naudingas sveikatai. „Vynuogėse esanti medžiaga resveratrolis turi teigiamą poveikį organizmui - ne tik prailgina gyvenimą, bet ir užkerta kelią vėžinėms ląstelėms“, - taip skelbia mokslininkai, tyrę vyne esančių medžiagų savybes.

Visa paslaptis vynuogių odelėse?

Polifenolių grupei priklausanti medžiaga resveratrolis yra svarbi natūrali gynybinė vynuogių odelių medžiaga. Ji saugo vaisius nuo grybelių ir bakterijų ar kitokio kenksmingo aplinkos poveikio. Resveratrolis yra reta medžiaga ir randama tik keliose riešutų rūšyse, japonų „Ginčai" šaknyje, avietėse, serbentuose, gervuogėse, mėlynėse, taip pat ir vyne - ypač raudonajame vyne, kuris yra puikus didelės koncentracijos laisvųjų radikalų šaltinis. Teigiama, kad jis gali apsaugoti žmones nuo užterštos toksinais aplinkos poveikio ir gali būti naudingas žmonėms sergantiems širdies ligomis. Visai neseniai buvo įrodyta, kad resveratrolis gali sulėtinti senėjimo procesą. Tuo pat metu atlikę tyrimus onkologai prabilo apie šios medžiagos naudą gydant ir vėžinius susirgimus.

Resveratrolis – raktas į sėkmingą vėžio gydymą?

Žurnalas „Science daily“ cituoja Ročesterio J. P. Wilmot vėžio centro ir Ročesterio medicinos universiteto mokslininko vyr. onkologo Paul Okunieff pastebėjimus: „Nors raudonojo vyno vartojimas gydymo metu dar nėra gerai ištirtas, tačiau saikingai vartoti onkologiniams ligoniams mes nedraudžiame. Tiesa, mums būtų labiau priimtina, jei pacientas pasirinktų natūralių vynuogių sultis“.

Šio mokslininko atliktas tyrimas parodė, kad vynuogių odelėse ir raudonajame vyne esantis rosveratrolis ne tik kovoja su navikais, bet ir padeda apsisaugoti sveikiems audiniams nuo spindulių, kuriuos žmogus „gauna“ gydydamasis spinduline terapija.

„Ši medžiaga dabar yra mūsų dėmesio centre ir svarbiausias uždavinys, kuris mums dabar tenka - nustatyti tinkamą resveratrolio koncentraciją, kuri veiktų ląsteles norima linkme“. Mokslininko manymu, resveratrolis ateityje taps labai svarbus gydant vėžį.

Gydomosios medžiagos gali „slėptis“ ir vynuogių sėklose

Neseniai amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas padėjo sunaikinti kraujo vėžio pažeistas ląsteles. Tyrimo metu paaiškėjo, kad per 24 valandas net 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių žuvo, o sveikos ląstelės nenukentėjo, rašoma Amerikos vėžio tyrimo asociacijos žurnale „Clinical Cancer Research“.

Jau anksčiau laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad vynuogių sėklos ir iš jų išgautas ekstraktas turi teigiamos įtakos odai, krūtims, viduriams, plaučiams, skrandžiui ir kovoja prieš prostatos vėžį. Tyrimus atliekant su pelėmis, jis taip pat sumažino odos piktybinius auglius.

„Visi ieško veikliosios medžiagos, kuri paveikia vėžio ląsteles, tačiau neliečia sveikų ląstelių, ir gautieji rezultatai parodo, kad vynuogių sėklų ekstraktas patenka į šią kategoriją“, - sako tyrime dalyvavęs Kentukio universiteto profesorius Xianglin Shi.

Prancūziškasis fenomenas: mažesnė nutukimo problema – mažiau sergančių vėžiu

Tikriausiai jau teko girdėti apie prancūziškąjį fenomeną - prancūzai valgo daug riebalų ir angliavandenių turinčio maisto, tačiau jie serga mažiau širdies ligomis, mažiau skundžiasi ir viršsvoriu. Mokslininkų teigimu, tam nemažai įtakos turi tai, kad raudoname vyne randamos medžiagos aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitoje. O prancūzai pasižymi, kaip viena, daugiausia vyno suvartojanti tauta.

Rūgdamos vynuogės ir jų odelės fermentacijos metu sukuria nemažai naudingų medžiagų, kurias žmogaus organizmas lengvai pasisavina. Mokslininkų manymu, raudonas vynas yra vertingesnis už baltąjį ir rožinį, nes šių vynų gamyboje vynuogių odelės nebedalyvauja. Vyne esančios medžiagos slopina lėtinius uždegimus, todėl atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią ir aterosklerozei.

Mokslininkai ir medikai pataria nedaryti skubotų išvadų

Mokslininkai ir medikai neskuba daryti išvadų dėl vyno ir vynuogių sėklų ekstrakto naudos gydant vėžį. Didžiosios Britanijos vėžio tyrimo fondo atstovė Kat Arney perspėjo nedaryti pernelyg kategoriškų išvadų. „Tai dar viena žinia apie galimą natūralių medžiagų gebėjimą kovoti su vėžiu. Nors tai įdomu, tačiau dar laukia ilgas kelias iki to, kad tai taptų gydymu, kurį galėtume skirti ligoniui“, - pasakė ji.


Norime Jus įspėti, kad besaikis alkoholio vartojimas gali padaryti Jūsų organizmui daug žalos! Daugelį vėžinių susirgimų įtakoja būtent alkoholis! Sergantys vėžiu, dėl vyno ar kito alkoholio vartojimo turi būtinai pasitarti su gydytoju.

 

Parengta pagal Science daily, Clinical Cancer Research, Forum Naturheilkunde

 

Skaitykite daugiau:


Vėžys bijo raudonos spalvos

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis