0

Mielieji, mums kaip niekam kitam svarbi mityba, todėl turime pasirūpinti, kad į mūsų skrandžius keliautų šviežias ir reikalingų maistinių medžiagų turintis maistas. Todėl čia rasite keletą patarimų, kaip tinkamai pasirūpinti vasarą maistu.

Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria vartotojams – norint apsaugoti savo organizmą nuo įvairių infekcijų, derėtų laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjami švieži maisto produktai.

Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę?

  • Maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį.
  • Pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų.
  • Prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose - nuo 18°C iki -5°C);
  • Laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje.
  • Jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų.
  • Vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje.
  • Nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną.
  • Tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.

Nepamirškite higienos ir per atostogas. Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios

Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.

Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.

Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus

  • Naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui.
  • Visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais.
  • Nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.
  • Mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.

Maistą atvėsinkite greitai

  • Maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;
  • Nelaikykite kambario temperatūroje.

Senos taros naudojimas

Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu. Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės. Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.



delfi.lt

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis